Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

 Θέλεις να γράψεις ένα βιβλίο; 

Να θυμάσαι ότι πρέπει να επενδύσεις χρόνο, χρειάζεται έπνευση, δημιουργική διάθεση, υπομονή, και λογική σκέψη. 

Δεν μπορείς να γράψεις ένα βιβλίο μέσα σ' ένα απόγευμα. Δεν γίνεται έτσι η συγγραφή ενός βιβλίου που είναι μεγάλο σε όγκο. Η συγγραφή χρειάζεται χρόνο, μελέτη και ολοκληρώνεται σε μικρά κομμάτια. Είναι μια όμορφη διαδικασία και μπορείς να κάνεις ένα βήμα τη φορά.

1. Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αρχίσεις να καταγράφεις τις ιδέες σου.  Φτιάξε ένα πλάνο για να σε βοηθήσει να κινηθείς. Σκιαγράφησε τους χαρακτήρες σου. Όλοι είναι εξίσου σημαντικοί.  Ακόμη κι αυτοί που έχουν δεύτερους ή τρίτους ρόλους στην ιστορία σου. Σκέψου, φαντάσου και κατάγραψε την ψυχοσύνθεσή τους, την εμφάνισή τους, τον χαρακτήρα τους.

2. Δούλεψε από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να χάσεις τον ενθουσιασμό με τον οποίο ξεκίνησες.  Ξέρω ότι μπορεί να νιώσεις αδυναμία, να αποκτήσεις αμφιβολίες για τη ροή της ιστορίας σου, να αισθανθείς ανασφαλής σε κάποιες περιπτώσεις, θα θελήσεις να σκίσεις σελίδες, να ακυρώσεις και να ξαναρχίσεις από την αρχή.  Μην αγχώνεσαι, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Να θυμάσαι πάντα πως ο καλός ο καπετάνιος φαίνεται στη φουρτούνα. Ισχύει το ίδιο για τους συγγραφείς. 

3. Μάθε να ολοκληρώνεις οτιδήποτε αρχίζεις.  Κανείς δεν νοιάζεται αν ξεκίνησες κάτι.  Όλοι θέλουν να διαβάσουν αυτό που έχεις τελειώσει, εκεί φαίνεται η ικανότητά σου σαν συγγραφέας, στην ολοκλήρωση του έργου σου. 

4. Σκέψου για το βιβλίο σου, ποια θα είναι η αρχή, η μέση και το τέλος.

5. Γράφε καθημερινά έστω είκοσι λεπτά.  Να θυμάσαι πως ό,τι αφήνεις... σε αφήνει.  Αφιέρωσε χρόνο για τη συγγραφή του βιβλίου σου.

6. Γράφε σ' ένα μέρος που θα σου θυμίζει τη δέσμευσή σου να τελειώσεις το έργο σου.

7. Να αναλύεις τα γεγονότα της ιστορίας απλά.  Τα βαρυφορτωμένα κείμενα δεν αρέσουν σε κανέναν. Δεν είναι όλοι απόφοιτοι του Harvard.

8. Πρόσεξε τη γραμματική και τη σύνταξή σου.  Ιδιαίτερα όταν έχεις πια ολοκληρώσει με τη συγγραφή και είσαι έτοιμη/έτοιμος να το στείλεις στον Εκδότη.


Αν χρειάζεσαι βοήθεια... να ξέρεις ότι είμαι εδώ για να σε βοηθήσω.

Κλείσε μαζί μου ένα διαδικτυακό ραντεβού 60' λεπτών για να σου λύσω όλες τις απορίες σου. 

Μαρία Στυλιανού - Writing Coach



                               Πώς να γράψεις ένα βιβλίο

                   Συμβουλές από τον Stephen King προς επίδοξους συγγραφείς






 Γράψε πρώτα για εσένα


Μια καλή περιγραφή ξεκινάει στο μυαλό του συγγραφέα και ολοκληρώνεται στο μυαλό του αναγνώστη.


«Ξεκίνησα να γράφω για την προσωπική μου απόλαυση. Αν γράφεις επειδή το απολαμβάνεις, μπορείς να γράφεις για πάντα. Βρες ένα θέμα που σε ενδιαφέρει και το οποίο πιστεύεις ότι θα αφορά κι άλλους.  Αυτό το ενδιαφέρον θα αποτελέσει το πιο δελεαστικό στοιχείο της γραφής σου, όχι το παιχνίδι με τη γλώσσα».


Όταν γράφεις, αποσυνδέσου από τον υπόλοιπο κόσμο


«Το γράψιμο είναι μια πολύ ιδιωτική εμπειρία. Βάλε το γραφείο σου στη γωνία του δωματίου και εξάλειψε κάθε περισπασμό -από το τηλέφωνο μέχρι τα ανοικτά παράθυρα».


«Η συγγραφή του πρώτου κειμένου, του πρώτου προσχέδιου είναι μια εντελώς “ωμή” εμπειρία, που προσωπικά νιώθω άνετα να την κάνω μόνο με την πόρτα κλειστή. Είναι σαν βρίσκεσαι εσύ με την ιστορία σου γυμνή στο δωμάτιο, ενώ αυτή φορά μόνο τις κάλτσες και τα εσώρουχά της».